Gå tillbaka till webbplatsen

Det här med förlag

Jag gillar Boktugg. Där kan jag hitta information om vad som är på gång i bokvärlden, vad som rör på sig och händer. Då och då står det om någon författare som har bytt förlag, ofta med en kommentar från det nya förlaget om vad roligt de tycker att det är. Det jag direkt blir nyfiken på är vad författarens föregående förslag tycker och vad som ligger bakom. Även om det är bra att röra på sig, sätta sig i nya sammanhang tar det alltid tid att bygga relationer och tillit. Att hitta ett samarbete som verkligen fungerar med en redaktör kan ta tid men en tid som är nödvändig för att man ska lära känna varandra på ett sådant plan att det gemensamma arbete med gör med texten verkligen kan åstadkomma något.

Jag är publicerad vid två olika förslag: HarperCollins Nordic för fysisk roman (samt e-bok och till våren ljudbok) och Saga Egmont för två kortromaner direkt för ljudbok. Mina samarbeten med båda förlagen har varit mycket bra och är arbetsrelationer som jag ser fram till att få fortsätta utveckla. Samtidigt är jag högst medveten om att förslagen är beroende av sin marknad och om marknaden svänger, svänger även deras relation med mig. Själv förhåller jag mig till detta både genom att vårda min relation till de som har valt att publicera mina texter och samtidigt ha en dörr öppen för andra förslag. Men den pågående relationen är viktigare än nyhetens behag i andra förslag. Världen kan ändå visa sig så ytlig att vi behöver skapa de sammanhang som går djupare än vad som passar oss bäst för stunden. Så tänker jag en molen söndagsmorgon, där tedoften kittlar min nästa från muggen vid sidan av datorn och där en liten blåton i den grå himlen börjar anas över havet. Idag blir det inget manusarbete, istället ska vi ta en lång och långsam promenad och besöka ett museum. En annan rytm än i vardagen. Önskar er en skön söndag.