Gå tillbaka till webbplatsen

Att planera sin skrivkarriär - också innan man har någon

Många människor skriver, eller drömmer om att skriva. Därför handlar detta inlägg om hur man planerar sin skrivkarriär - också innan man har någon.

Det finns många resurser som handlar om att planera sin karriär på olika forum på nätet. Också sin karriär som författare. Det handlar ofta om relationer till förlag, kontrakt, ekonomi. Alltså ämnen som är relevanta när man redan är utgiven. Men jag tänker att det finns stor anledning att planera sin skrivkarriär redan innan man har kommit så långt. För en skrivkarriär är inte en yrkeskarriär på samma sätt som många andra. Det är inte som att bli civilekonom eller sjuksköterska. Du läser inte litterär gestaltning på universitetet/högskolan, tar examen och bam, är författare. Dessutom är det många som aldrig har gått en endaste skrivkurs och blivit författare ändå. För vägen till att författa och vara en utgiven författare är slingrig och om man är optimistisk kan man kalla den intressant.

För att kunna planera en skrivkarriär också innan man står med ett förlagskontrakt i handen, kommer här 8 steg för att komma igång:

1. Skriv ner varför du vill skriva. Varför är det så viktigt för dig? Vad tror du att du kommer att vinna på det?

2. Skriv ner vem du vill skriva för. Vem är din ultimata läsare? Och varför?

3. Skriv ner vad du behöver för att kunna skriva mer och skriva bättre. Mer avsatt tid? En konstruktivt kritisk läsare? En skrivkurs? Är det du behöver inom räckhåll? Om inte, hur kan det bli det?

4. Sätt upp några få, nåbara och konkreta mål för ditt skrivande under de närmaste 3 månaderna. Här är några exempel: Jag ska avsluta på min påbörjade novell. Jag ska låna en bok om kreativt skrivande och jobba mig igenom minst en övning per månad. Jag ska skaffa mig en skrivarkompis och få och ge sparring på text 2 gånger per månad. Efter 3 månader har gått utvärderar du, går igenom vad du har fått mest ut av och sätter upp nya mål för den följande tremånadersperiod.

5. Skriv en plan för hur dina texter ska kunna nå läsare. Tänk inte roman och förlag ännu. Börja i det små och bygg vidare. Kanske ska du skicka in en novell till en novelltävling? Eller som ett bidrag till en veckotidning? Kanske ska du skicka en krönika till en lokaltidning? Eller skriva en kort berättelse direkt för ljudbok? När du har din plan och ditt material börjar du kontakta de plattformar du har definierat. Ditt mål i detta stadie är att dina texter ska möta läsare/lyssnare, inte att du nödvändigtvis ska tjäna pengar på vad du har skrivit.

6. Existera på nätet. Så snart du har en publicerad text - oavsett i vilket forum - behöver du finnas som upphovsman på nätet. Den enklaste av hemsidor duger. Kalla dig författare, skribent, vad du vill och se till att du går att kontakta genom sidan. Behöver du inspiration för hur du presenterar dig och ditt skrivande på sidan? Titta på vad du skrev vid punkt 1 och 2.

7. Öva dig i att pitcha. Att skriva en pitch har många fördelar. Du blir konkret i dina berättaridéer. Du kommer att ha flera uppslag till noveller/följetonger/kortromaner/romaner att dra fram ut lådan. Du kommer kunna berätta om ditt skrivande på ett vinnande sätt. Du blir bättre på att pitcha för varje pitch du skriver. Du är alltid beredd om ett tillfälle till att pitcha skulle dyka upp.

8. Lär dig mer om förlagsbranschen och om det att publicera. Att ha en skrivarkarriär innebär att ge sig in på skrivandets marknad. Om du förstår hur den fungerar, kommer du också att kunna förstå vad som bli publicerat och vad som får avslag. Följ förlagens arbete i sociala medier. Läs magasin och bloggar som handlar om skrivande och om att publicera. Använd dig av Youtube för att få en inblick i hur det är att själv-publicera, eller publicera tillsammans med ett hybridförlag. Ju mer kunskap du har om förlagsbranschen, ju lättare kommer det bli för dig att närma dig den.

Jag hoppas att dessa steg ska ta dig närmare en skrivkarriär och att du ska känna att du både bygger kunskap och utvecklas om du följer dem, samt att du får syn på ditt stora Varför som gör skrivandet just den väg som du vill gå.