Gå tillbaka till webbplatsen

Svar på en drös med frågor!

Hej! Sedan Historien om Herta började publiceras hos Stoytel så har det vällt in frågor till mig över alla möjliga medier. Jag försöker besvara alla personligen men ibland är det svårt att hinna med. Här kommer därför en drös frågor och en drös med svar:

 - Kommer det nya delar av Herta? 

Ja! Det gör det absolut. Hela sex nya delar kommer under 2022 och vi planerar att släppa dem 3 och 3 så att läsarna inte ska behöva vänta så länge.

 - Är Herta baserad på verkliga händelser? Har hon funnits på riktigt? 

Kustsanatoriet Apelviken har absolut funnits och så även dess grundare doktor Almer. Alla andra karaktärer är fiktiva. Jag bemödar mig om att få detaljerna om både sanatoriet och doktor Almer rätt men ibland hittar jag motstridiga uppgifter i olika böcker. Jag har också tillåtit mig att förskjuta några händelser i tiden. T.ex. så öppnade restaurangen i Varbergs Stadshus först 1925 men i Historien om Herta får doktor Vagn och Herta äta svampsoppa och fasan där redan 1917. 

- Varför tar det så lång tid innan del 7 kan släppas?

Därför att den inte är skriven ännu. Det tar ungefär en månad för mig att skriva ett avsnitt av Herta. Sedan ska texten redigeras och korras och därefter tar inläsning och ljudboksproduktion vid. 

 - Vad skriver du på nu?

Jag skriver en nutida feelgood som utspelar sig i Mölle, på Skånes västkust. Sommargästen heter den och den släpps i april!

 - Det står att Anna Sundbeck Klav är ett pseudonym. Varför skriver du inte i ditt riktiga namn?

Jag heter Anna, Sundbeck är vårt släktnamn på min farmors sida och Sundbeck Klav var ett namn hon använde som pianist när hon spelade på biograferna på stumfilmens tid. Jag skriver i en del andra genres också och då är det bra att hålla isär författarnamnen. Dessutom är jag en väldigt privat person. Jag har full förståelse för att många drömmer om att se sitt namn och sin bild på baksidan av en bok men jag är inte en av dem. Jag tycker det är väldigt roligt att jag har fått möjlighet att berätta en historia och dela den med er men där stoppar också drömmen för mig. Tror säkert att ni kan förstå och respektera detta. 

- Kommer Historien om Herta också att komma ut som vanlig bok?

Ja! Förhoppningsvis redan innan jul ska det gå att läsa Histoien om Herta som pocket. Jag skriver om detta på hemsidan så snart jag vet mer. 

- Jag gillar karaktären Herta så himla mycket! Är hon baserad på någon du känner? 

Vad rolig för jag gillar också Herta väldigt mycket! Jag skulle nog vilja säga att hon har fått låna drag av flera kvinnor jag känner, inte minst från min gammelmormor som blev änka tidigt och uppfostrade 7 barn på egen hand. Hon är den snällaste och samtidigt tuffaste person jag någonsin har träffat. För alltid min idol och förebild. 

Något skrev att hon tyckte att Herta kan var störig och då blev jag så glad. För det kan hon absolut vara. Envis som en gris, obetänksam och med kort lunta. Lite avig så där. Och samtidigt med ett så gott hjärta, en frispråkiget och en öppenhet inför världen. 

Allt gott till er från mig,

Anna