Gå tillbaka till webbplatsen

Hur har ni det med ...

namn?? Alltså namn på karaktärer i berättelser? Tar det emot att läsa om någon vars namn man inte gillar? Eller lyfter man blicken och ser längre än så? En av mina karaktärer gav jag namnet Niklas. Redaktören ändrade det senare till Mikael. Och jag fick så svårt att skriva vidare om honom. Niklas, som jag hade föreställt mig lite gänglig och lång, med ett snett leende och små kopparärr längs med käken -han blev plötsligt en Mikael. Och för mig blev han kortare med mera kött på benen, prydd med skägg och brunt vågigt hår. Så var det svårt att komma vidare. Däremot upptäcker jag att namnet Johanna smyger sig in överallt, också där hon inte ska vara. Jag tycker så mycket om det namnet, det finns någonting vardagligt vackert över det, någonting som tål att utforskas länge.