Gå tillbaka till webbplatsen

Herta och skrivandet och ett nytt år

 

I Malmö regnar det något så infernaliskt just nu. Det är som om någon har betämt sig för att ta en dusch precis utanför mitt fönster och det är inte en dusch av det ekonomiska slaget. Tvärtom har den redan pågått i timmar. Det nya året börjar alltså med blöta och för min del också med en långdragen luftvägsinfektion. Men det börjar också med ett släpp av tre nya delar av Historien om Herta. Redan har läsare hört av sig. Visst skriver till mig för att säga att Herta är ett sällskap de vill ska vara för alltid, andra är irriterade över något eller har frågor om avsnitten eller skrivprocessen. Oasvett så blir jag alltid glad, glad och lite förvånad. Herta väcker känslor, på flera olika sätt.

Av hjärtat tack till er som skriver till mig för att ni gillar Herta så mycket att ni vill säga tack. Det betyder väldigt mycket för mig att ni tar er tid att höra av er, inte minst då det att skriva är ett jäkligt ensamt arbete. Vissa skriver att Herta borde bli film, eller iallafall Tv-serie och ja, skulle inte det vara härligt? I så fall kunde jag tänka mig att få spela syster Esther och gå omkring och ryta åt folk som bäddar en säng på fel sätt. (Något jag sällan gör i rollen av mig själv.)

Tack också till er som är irriterade över felsägningar, eller att ett årstal har blivit fel eller att Herta råkar tugga på en kaka i sisådär fem minuter. (Måste vara en ovanligt seg en av slagsen.) Jag förstår er frustration och delar den. Tyvärr för sent för att jag ska kunna göra något åt det. Vi får försöka ha överseende tillsammans, som med så mycket annat i livet.

Tack också till er som undrar över skrivprocess och avsnitt. När det gäller processen står jag närmast lika undrande som ni. Det jag vet är att jag gör en hel del reseach först. Sedan sätter jag mig ner vi datorn. Jag ser hela berättelsen som film i huvudet samtidigt som fingrarna smattrar iväg över tangenterna. Visst har jag ett synopsis men mest som prydnad. Att det så småningom blir en text som hänger ihop beror på att den bearbetas av två eminenta kvinnor: min redaktör Mikaela och min förläggare Hanna. Processen för 3 avsnitt tar ungefär 5 - 6 månader, från påbörjad research till färdigt inläsningsmanus.

Att Historien om Herta består av avsnitt på ca 3 timmar beror på att det är det jag har fått i uppdrag att göra. Skriva en historisk serie à 18 avsnitt om ca 25.000 ord vardera (vilket tar ca 3 timmar att läsa upp). Att Storytel inte kan släppa alla avsnitt på samma gång beror på att de inte existerar. De släpper i takt med att jag skriver. Vill man först läsa när samtliga avsnitt ligger ute så måste jag be er vänta till hösten 2023. Men då ska ni kunna lyssna till minst 54 timmar Herta på raken.

Sist vill jag också tacka de läsare från Danmark, Finland och Island som har hört av sig under hösten. Det är inte mindre än en fröjd att veta att ni går och lyssnar på Herta i våra grannländer.

Allt gott till er alla,

Anna