Gå tillbaka till webbplatsen

Fler frågor och svar rörande Herta

Sedan två veckor finns del 13 - 15 av Historien om Herta i Storytels app. Jag är så glad och tacksam över hur berättelsen om Herta och hennes liv har lyckats nå så många lyssnare/läsare och för de frågor och kommentarer jag får, både över mejl och i sociala medier. Jag har samlat några av dem och svarar på dem här.

- Hur många delar består serien av?

Historien om Herta skrivs för 18 delar à 3 timmar per del. Just nu håller jag på och skriver de avslutade tre delarna och dessa publiceras till våren. Så snart översättningarna är gjorda släpps de även i övriga länder där serien är publicerad.

- Varför går det så lång tid mellan släppen av delarna?

För att jag behöver skriva dem innan de släpps ;) Jag påbörjade arbetet med serien i november 2020 och är håller i skrivande stund på att avsluta del 16. Jag lägger mycket tid på research, både på platserna där serien utspelar sig och genom att läsa in mig på t.ex. spanska sjukan, behandlingen av TBC, samhällets utveckling i perioden osv. Parallellt har jag också skrivit på en annan serie, Huset i Mölle, för ett annat förlag. Kanske verkar det som det går långsamt men på de tre år jag har skrivit på heltid har jag skrivit motsvarande sju böcker i textmängd och är en bra bit in på nummer åtta.

- Hur mycket är fiktion och hur mycket är verklighet i Hertas historia?

Herta är en påhittad karaktär men Apelvikens sanatorium, precis som Rigshospitalet och andra platser som nämns är verkliga institutioner och platser. Jag försöker genskapa sådana miljöer som inte finns längre efter all fakta jag kan hitta och komma så nära verkligheten som möjligt, inte minst när det gäller beskrivningarna av den vård som gavs. Då och då har jag skjutit något lite bakåt i tiden, till exempel när en bro byggdes, eller en restaurang slog upp sina portar för första gången. Men ju längre in i serien jag har kommit ju färre sådana skift har jag gjort.

- Det står att Historien om Herta är i genren Romance men jag tycker inte att det stämmer alls?

Gerne är ju en låda förlagen placerar något i för att läsarna ska kunna hitta det som de är intresserade av. Lådan "Romance" är det många läsare som tittar i, vilket är en av anledningarna till att man hittat Herta där. En definition jag hittar på romance är: "En typ av fiktion vilken fokuserar på förhållandet och den romantiska kärleken mellan två människor." Mitt uppdrag, från förlagets sida, var att skriva en romantisk serie. Men att skriva om romantik är inte min starkaste sida och dessutom blev jag mer och mer intresserad av hur sjukvården utvecklades i början av förra seklet, hur villkoren var för människor i olika samhällslag och hur gamla regler och idéer förändrades. Skulle jag själv gernebestämma serien så här i efterhand skulle jag lägga den i lådan för historisk roman.

- Jag vill läsa även övriga delar av Herta som pocket. När släpps de?

Faktiskt så vet jag inte om de kommer att släppas alls. Storytel gjorde en satsning på att deras originals skulle finns som print-on-demand, dvs att de trycks upp först när någon har gjort en beställning. Men det gör också pocketen väldigt dyr. Jag vet att detta skulle evalueras innan man tog beslut om att även resten av serien skulle finnas som pocket. Tyvärr vet jag inte när ett sådan beslut tas. Men man kan alltid skriva till Storytels kundtjänst och säga att man önskar även resten av serien i pocketformat.

- Jag vill inte att serien ska ta slut! Kan du inte skriva många, många fler delar?

Jag både bävar och längtar efter att sätta den sista punkten i Herta-serien. Jag har levt med den i tre år och behöver komma vidare, hitta nya karaktärer att skriva om. Men kanske, om jag får ta en paus, kan det bli aktuellt att skriva en uppföljare så småningom. En läsare föreslog att jag skulle skriva Historien om Caroline, alltså Hertas mor och det är absolut en tanke som lockar.

Allt gott till er!

Anna