Gå tillbaka till webbplatsen

I huvudet på min huvudkaraktär

Att försöka hitta andras drömmar

I mitten av juli ska jag lämna in följetongen om Rita i Paris. Hon är lärare i franska från Västkusten som har fått ett stipendium för att åka till Paris. Hennes "offentliga" skäl är att hon ska uppdatera sin franska men det hon egentligen vill göra är att avsluta ett bokmanus hon har skrivit på i flera år.

Jag försöker skissa henne på ett block. Inte bara hur hon ser ut (knappast alls faktiskt), utan vad hon vill, vad hon drömmer om, vilka hennes erfarenheter är. Det är både spännande och svårt. Jag ger henne lite av mina egna erfarenheter, lite av erfarenheter från människor jag har mött. Resten försöker jag se och känna. Hur hade det varit att växa upp i ett religiöst hem till exempel? Eller att alltid göra det som förväntas av en? Hur är det att arbeta som lärare idag? Jag skissar och leker och försöker närma mig en person som om hon fanns.