Gå tillbaka till webbplatsen

Historien om Herta

- och framtida projekt

Sedan några veckor tillbaka finns de allra sista delarna av Historien om Herta i Storytels app. Vilken resa det har varit att skriva den serien. Alltifrån mina första besök i Apelviken, till de människor jag mött, till de som har hört av sig över mejl och SoMe. Så mycket kärlek vi får, både serien, Odile och jag. All tacksamhet för det härifrån.

Något av det bästa är när människor som tidigare har varit patienter vid KSA, har arbetat där eller har annan anknytning till platsen hör av sig och berättar om sina upplevelser för mig. Det förtroendet gör mig alldeles knäsvag.

Det är lustigt att tänka sig att ett kort mejl, som jag skickade i augusti 2020, kom att bli startskottet för hela serien. Det var till Storytels redaktion och innehöll en pitch på en historisk roman i flera delar. Den pitchen ledde till ett möte och under det mötet kom tanken om ett sanatorium upp. Då såg jag genast Apelviken framför mig. I januari 2021 startade jag skriva för allvar och många långa dagar framför datorn senare ligger där nu en serie som 55 timmar och 37 minuter lång.

Sjutton delar blev det i allt, även om 18 var planerade. Detta för att jag hellre ville ha ett långt avslutande avsnitt, än två korta.

Just nu är jag lite matt och huvudet i behov av vila. Men samtidigt gläder jag mig till de nya projekt som så smått gått igång. Det blir en ny historisk långserie med Storytel. Den spänner över längre tid och flyttar sig mellan flera orter, länder och städer. Det blir också ett nytt samarbete med Bokfabriken och en fristående roman som jag skriver i samarbete med en annan författare. Att skriva tillsammans ger en massa energi och skön känsla av att inte sitta ensam.

Jag, som är en rätt motvillig författare, har hittills undvikit allt vad publicitet och författarkvällar heter. Även om tanken på att se mitt eget lite fåninga flin på baksidan av en bok fortfarande ger mig rysningar, börjar tanken på att få träffa fler läsare och prata böcker med dem locka. Jag vill inte lova något men är iallafall en smula mer öppen för förslag än tidigare.

I sommar ska jag läsa Den oändliga historien för mina barn, gå långa promenader och plaska i havet under vistelse i lånat sommarhus på Själlands västkust. Önskar er avkoppling, vänliga medmänniskor och tid till att vara tillsammans med dem som betyder mest för just er.