Gå tillbaka till webbplatsen

Att gå från följetong till full roman

För några veckor sedan fick jag ett mail som har hängt kvar i mina tankar. Det var från lektören och skrivcoachen Jenny Bäving och ledde till att vi skrev lite fram och tillbaka rörande att gå från följetong till roman. För det är inte alls så enkelt som jag (kanske) hade tänkt. För mig har lösningen varit mängder av post-its. Ni vet sådana små papperslappar i olika färger och med en klisterremsa längs ena kanten. Eftersom det var en redan existerande följetong som skulle arbetas om till romanformat gick jag tillväga just så här:

 

1. Jag skrev ut följetongen i extra stor font (tror det var 18) och lade ut den på golvet.

2. Jag läste den - långsamt och högt - för mig själv och lät idéerna som texten gav mig flöda fritt.

3. För varje idé skrev jag ner några ledord på en post-it och satte in i manuset.

4. De olika idéerna fick olika färger: orange för framåtrörelse, blå för tillbakablick, gul för fördjupning.

5. Jag upprepade hela proceduren några dygn vilket ledde till att fler idéer tillkom och andra slopades.

6. Därefter skrev jag ett första synopsis där jag inarbetade en del av de olika idéerna och slängde vissa av dem i papperskorgen.

Så gjorde jag och faktiskt ledde den synopsisen till det manus som förlaget tackade ja till. Men jag har också hittat en annan metod för att skriva längre och med ingående än vad följetongsformatet tillåter - återkommer med den!